Wat is restorative yoga?

Restorative yoga is een vorm van yoga waarbij je effecten bereikt, door juist helemaal niets te doen. De kernbegrippen rondom restorative yoga zijn comfort, warmte, ondersteuning, donkerte, kalmte en rust. Juist door het niets doen, krijgt je lichaam de kans zich te herstellen door middel van volledige ontspanning. Door de yoga poses meestal meerdere minuten vast te houden, volledig ondersteund door middel van ‘props’ (dit zijn hulpmiddelen zoals dekens, kussens, handdoeken, bolsters, yogariemen en oogkussentjes), is er geen spierspanning nodig. Dit in combinatie met warmte, donkerte en stilte maakt dat je je volledig kan ontspannen, in jezelf kan keren waardoor je de subtiele sensaties opmerkt die plaatsvinden op lichamelijk, mentaal en spiritueel niveau.

Bij restorative yoga gebruiken we veelvuldig gebruik van hulpmiddelen, oftewel ‘props’ om je lichaam volledig te kunnen ondersteunen en de pose zo comfortabel mogelijk te maken. Waar we in ons dagelijks leven vaak genoegen nemen met minder, ga ik bij restorative voor het maximale comfort, maximale ontspanning om daarmee vervolgens maximale resultaten mee te kunnen behalen. Bij restorative yoga is de belangrijkste vraag in mijn ogen: “Kan er nog iets aangepast worden waardoor de pose nóg comfortabeler kan worden?”

Voor wie?

Restorative yoga is over het algemeen voor iedereen geschikt. Voor de mensen die toe zijn aan ontspanning, door bijvoorbeeld overspannenheid of burn-out klachten, maar ook voor mensen die juist moeite hebben te ontspannen. We zijn gewend altijd maar te blijven rennen, dus echt de tijd nemen om te ontspannen doen we niet vaak meer. Dus hoewel het in het begin ongemakkelijk kan aanvoelen om heel bewust te gaan ontspannen, kan dit juist zijn wat je nodig hebt ook al is je eerste reactie dat je liever een actieve vorm van yoga zou willen beoefenen.

Daarnaast is restorative yoga erg geschikt voor mensen die om wat voor reden dan ook niet in de mogelijkheid zijn om actieve yogavormen te beoefenen, denk dan aan lichamelijke beperkingen.Heb je twijfels of deze les iets voor jou is? Neem dan gerust eerst contact op om te overleggen. Ik denk graag met je mee!

Op het rooster

Restorative yoga geef ik in 2 verschillende vormen. Een 'uitgebreide' versie, waarbij we veel props gebruiken en we 1,5 uur lang restorative poses uitvoeren. Deze les wordt 1x per maand op vrijdagavond gegeven van 19:00 - 20:30.  Voor deze les kunnen maximaal 6 mensen zich aanmelden, zodat we zeker weten genoeg props hebben voor iedereen om comfortabel in de poses te komen. Deze Restorative XL les duurt 90 minuten en kost €14. De les kan ook betaald worden met een onbeperkt maandabonnement. De les kan niet betaald worden met een strippenkaart.


Daarnaast geef ik de les ook in een iets minder uitgebreide vorm, op het rooster wordt deze les aangeduid onder de naam Restorative Yoga 'Minimal Props'. Tijdens deze les doen we restorative yogaposes die ook minder uitgebreid opgebouwd kunnen worden. Door het gebruik van minder props blijven we ook iets minder lang in de poses. Daarmee duurt deze les 60 minuten, en kan deze les dus wél met een strippenkaart betaald worden, als ook met een onbeperkt maandabonnement. Een losse les kost €10. 

Hoewel we bij restorative yoga niet actief zijn, kan het in sommige houdingen wel oncomfortabel aanvoelen als je net ervoor zwaar gegeten hebt. Ik raad daarom alsnog aan om óf licht te eten óf extra vroeg.