Wat is yin yoga?

Yin yoga is een vorm van yoga die onder de passieve vormen valt. Tijdens een yin yoga les voeren we poses uit waar we langere tijd in blijven. We doen dit niet met spierspanning, maar juist ontspanning. Hierdoor werkt de pose meer in op het bindweefsel.  

Er zijn verschillende manieren om yin yoga te beoefenen. Sommige docenten gebruiken juist geen 'props' (zoals meditatiekussens, bolsters of dekens) andere docenten juist wel. Athena gebruikt tijdens haar lessen wel props. Waardoor je ondersteund wordt in de poses. Je kan er zelf voor kiezen of je hier gebruik van wil maken of niet. 


Hoewel het kan lijken alsof de poses geen lichamelijke uitdaging voor je zijn, kan absoluut schijn bedriegen. Juist langere tijd in een pose blijven, maakt dat je soms nog meer de effecten van de pose opmerkt, de signalen van je lichaam nog duidelijk opmerkt en daardoor soms ook de grenzen van je lichaam niet kan negeren. Waar je soms bijvoorbeeld prima een korte tijd in een pose kan blijven buiten je comfortzone, wordt dit na 1 of 2 minuten onmogelijk om uit te houden. Een mooie manier om de signaleren van je lichaam beter te leren lezen en begrijpen. 

Voor wie?

Yin yoga is over het algemeen voor iedereen geschikt. Voor de mensen die toe zijn aan ontspanning, maar ook voor mensen die juist moeite hebben te ontspannen. We zijn gewend altijd maar te blijven rennen, dus echt de tijd nemen om te ontspannen doen we niet vaak meer. Dus hoewel het in het begin ongemakkelijk kan aanvoelen om heel bewust te gaan ontspannen, kan dit juist zijn wat je nodig hebt ook al is je eerste reactie dat je liever een actieve vorm van yoga zou willen beoefenen.

Daarnaast is yin erg geschikt voor mensen die om wat voor reden dan ook niet in de mogelijkheid zijn om actieve yogavormen te beoefenen, denk dan aan lichamelijke beperkingen.

Mocht er bij jou sprake zijn van hypermobiliteit, stel dan Athena hiervan op de hoogte. Het kan zijn dat bij sommige poses dan extra ondersteuning gewenst is, om te voorkomen dat je in je gewrichten gaat hangen. 


Heb je twijfels of deze les iets voor jou is? Neem dan gerust eerst contact op om te overleggen. Ik denk graag met je mee!

Op het rooster

Yin Yoga wordt op dit moment 1x per 2 weken aangeboden op donderdagavond van 19:30 - 20:30 in de even weken. 
Een losse les kost €10. Je kan de les ook boeken met een strippenkaart of een onbeperkt maandabonnement.