Over mij

Na het opstarten van mijn onderneming Praktijk Aika in 2019, had ik niet verwacht dat ik in juli 2022 al aan mijn tweede onderneming kon beginnen! 


Ik geloof dat ik 18 was toen ik voor het eerst een yogales volgde. Iets wat me al eerder fascineerde, maar de drempel om echt naar een les te gaan was tot die tijd veel te hoog. In die tijd was mijn beeld dat er alleen oudere vrouwen zouden zijn met nog specifieker het stereotype beeld van de “geitenwollensokken-types” in mijn hoofd. Aangezien ik mijzelf daar niet onder schaarde, had ik de aanname dat ik me er niet op mijn plek zou voelen.


Echter was de les met een fantastische yogadocente die me gelijk fascineerde! Ze had mijn leeftijd, was rustig, ze was kundig en inspireerde mij om mijn lichaam te leren kennen. Vanaf dat moment ging ik vaker, ondanks dat er van een constante yoga practice nog niet echt sprake was.

In 2019 kon een wens van me in vervulling gaan. Ik had de kans om naar India te gaan voor een yoga-opleiding, nadat ik door een vervelende ziekteperiode geen andere optie zag dan mijn carrière drastisch om te gooien. Zoekende naar mogelijkheden ging ik naar India, zonder duidelijke wens om echt yogadocente te worden. De opleiding leek me interessant en ik hoopte dat het me in ieder geval nieuwe mogelijkheden zou geven. Na de opleiding was ik verkocht!

 

Beginnen met lesgeven

Ik bleef oefenen en leren, maar het heeft nog een half jaar geduurd voor ik überhaupt yogalessen durfde te geven. Ik had het gevoel dat ik eerst alles moest weten, voor ik anderen zou kunnen lesgeven. Gelukkig las ik toen op Instagram een verhaal van een yogadocente waar ik ontzettend tegen op keek. Ze schreef over haar begintijd als yogadocente, over hoe moeilijk ze het had en vooral over hoe ze bijna gestopt was als ze naar haar angst had geluisterd. Ze voelde zich een slechte yogadocente en haar situatie leek op die van mij. Er stond bij: “De kunst is om te beginnen voordat je er voor je gevoel klaar voor bent, omdat je alleen maar beter kan worden in lesgeven door daadwerkelijk les te gaan geven”. Die zin wakkerde angst aan, maar ook een drive om er gewoon voor te gaan. Ik besefte me dat met het beoefenen van mijn eigen yogapractice en het studeren van de Sanskriet namen van de poses, ik niet mijn vaardigheden in het overbrengen van kennis kon verbeteren. Dus dat als ik beter wilde worden in lesgeven, de enige manier was om daadwerkelijk te gaan lesgeven en “uren” te gaan maken. Dat gaf me het zetje wat ik nodig had! 

Altijd een student

Hoe meer ik leer en hoe meer ik lesgeef, hoe meer ik me besef hoe weinig ik weet en hoeveel meer er nog te leren valt. Ik weet nu minstens 15x meer dan wat ik wist toen ik begon en toch voel ik me alsof ik nog maar 1% weet van wat ik zou willen weten. In plaats van dit me te laten tegenhouden, zie ik het als iets wat mij juist een betere yogadocent maakt. Ik ben namelijk zelf ook aan het leren en zal nooit doen alsof ik alle kennis in huis heb. 

Als ik iets zeker weet is het wel dat een niet-wetende houding vaak meer oplevert en het makkelijker maakt om echt open te staan voor een ander. Juist daardoor kan ik makkelijker aansluiting vinden bij de mensen die in mijn lessen komen. Ik vind het zelf soms ook moeilijk om mijn yogamat uit te rollen en ik vind het zelf ook regelmatig een grote uitdaging om rustig te blijven in een wereld die om me heen lijkt te rennen. Ik ben lerende en verwacht dit de rest van mijn leven te blijven. 

"Het doet me des te meer beseffen dat niemand verder of sneller is dan een ander, maar dat voor iedereen het eigen levenspad er anders uitziet en het oprecht niet met elkaar te vergelijken valt."

Yogaopleidingen

Om een beeld te geven van mijn ontwikkeling als docent zal ik nog een korte schets geven van mijn reis als yogadocent.

In 2019 begon ik met een intensieve yoga opleiding in Hatha, Ashtanga en Vinyasa yoga. Alledrie actieve yogastijlen, waarbij mijn voorkeur toch echt wel lag bij Hatha yoga. Ik kwam er al snel achter dat ik ook behoefte had aan meer passieve vormen van yoga en deed daarom het jaar erop al een bijscholing in Yoga Nidra en Restorative Yoga. Beide yogavormen waar ik verliefd op ben geworden en vooral heel veel gedaan heb in de tijd dat ik met een blessure kampte en een actieve vorm van yoga soms geen optie was. Daarnaast heb ik me verdiept in postnatale yoga en heb ik trainingen gevolgd op het gebied van adjustments, anatomie en het gebruik van yoga bij specifieke klachten. Ik heb daarnaast een cursus gedaan voor yoga bij stress en burn-out, kracht van klank (mantra's) en hoop later nog mee te kunnen doen aan een extra yogaopleiding gericht op trauma, angst en depressie om daarmee nog meer een brug te kunnen slaan tussen mijn vorige werk als gedragswetenschapper (orthopedagoog) en mijn huidige werk als yogadocent. Ik ben er namelijk van overtuigd dat yoga een ontzettend waardevolle plek kan innemen bij de behandeling van mentale problemen en ga me er hard voor maken dat het normaal wordt om eerst yoga te proberen wanneer men problemen ervaart, in plaats van antidepressiva of andere medicatie te slikken.


Ben jij er ook aan toe om te ontdekken wat yoga voor jou kan betekenen? Geef je dan op voor een kennismakingsles (dit kan gewoon via momoyoga) of stuur me een bericht als je eerst een keer 1-op-1 wilt kennismaken en de studio wilt bekijken. Ik denk graag met je mee om het voor iedereen zo makkelijk mogelijk te maken de weg naar zijn of haar yogapad te vinden.