Actieve yoga

 

Hatha Flow 

Het woord "ha" betekent zon, "ta" betekent maan. Hatha yoga heeft als doel balans te brengen tussen ‘de zon’ en ‘de maan’ in jou, dat wil zeggen twee energiekanalen genaamd ‘pingala’ en ‘ida’. Wat de meeste mensen van yoga kennen, zijn de houdingen, de asana’s van yoga.

Hatha Yoga is in wezen een fysieke voorbereiding - een voorbereiding van je lichaam op het bereiken van balans van je energiekanalen pingala en ida. Hiervoor gebruik ik in mijn lessen naast de asana’s ook filosofie, meditatie (dhyana) en ademhalingsoefeningen (pranayama). Tijdens de Hatha Flow les blijven we iets minder lang in de houdingen staan en volgen de poses elkaar op in een flow. 

Ik geef iedere week hatha flow yogales (met soms wat meer invloeden uit vinyasa yoga) voor alle niveaus. Deze les is over het algemeen een intensieve hatha les, soms statisch en soms meer een dynamische hatha flow. Hoewel je voor deze les absoluut niet lenig hoeft te zijn, is het wel handig om enigszins lichamelijk fit te zijn. Anders gaat wellicht deze les te snel.

Slow Flow 

De slow flow yogales is een heerlijke rustige yogales om de dag mee te starten. De les is zeer geschikt voor mensen die niet zozeer gericht zijn op fysieke uitdaging, maar meer op het vergroten van hun bewustzijn. We nemen de tijd om echt stil te staan bij onze ademhaling en deze weer in contact te brengen met ons lichaam.

Tijdens deze les doen we rustig aan en ligt de focus niet op een uitdagende yogapose, maar op het voelen van de grenzen die ons lichaam aangeeft en hiernaar te luisteren. 

Er worden modificaties gegeven voor iedereen die dat nodig heeft, maar ook mensen die deze niet nodig hebben worden soms uitgenodigd deze toch eens te proberen. Dit om te ervaren hoe het is om genoegen te nemen met minder.

Hatha Sequence

Hatha Sequence is een les waarbij we opbouwen naar een vaste reeks van yoga poses. Die houden we allemaal een aantal ademhalingen aan. Iedere les doen we dus dezelfde poses. Iedere dag is echter jouw lichaam en geest weer anders en dus zul je ook de les iedere keer weer anders ervaren.

De eerste keren zullen we samen opbouwen, zodat je de poses eigen -kan maken. Tijdens de les kun je via een hand-out zien welke poses we gaan doen. Die kun je ook gratis downloaden voor thuis. Op die manier kun je deze lessen ook makkelijk thuis oefenen.

De poses zijn aan te passen aan jouw niveau. Zo zijn er modificaties om een pose makkelijker te maken, maar zijn er ook meer gevorderde poses, om de reeks uitdagender te maken voor je. Zo kan ieder op z'n eigen niveau deze les volgen.

Heb je een keuze kunnen maken? Ga dan naar het lesrooster en boek een les van jouw keuze! 
Weet dat voor alle actieve lessen geldt dat je het liefst de les wilt volgen op een (zo veel mogelijk) lege maag. Om deze reden raad ik aan 2 á 3 uur van tevoren niet meer te eten.