Passieve Yoga

Soft Release

Een yogales die specifiek gemaakt is om meer lichaamsbewustzijn te creeren zonder uitdagende yogaposes. Deze les is daardoor ook geschikt voor mensen met een bewegingsbeperking in sommige lichaamsdelen, waardoor reguliere yogalessen geen optie zijn. 

We vertragen tijdens deze lessen vooral, we bewegen langzaam en worden ons bewust van de spanning en ontspanning terwijl we van pose naar pose bewegen. Deze les is de meest actieve les van de passieve yogalessen, omdat we toch nog bewegingen maken. 

Tijdens deze les ligt over het algemeen de focus op de gebieden in ons lichaam die we (on)bewust aanspannen in tijden van stress. Denk dan aan de schouders en de nek. Daarnaast besteden we extra tijd aan ontspanning door middel van oefeningen voor het kalmeren van het zenuwstelsel, ademhalingsoefeningen en trage bewegingen. 

Deze les is voor alle mensen die niet per se op zoek zijn naar een lichamelijke uitdaging, maar wel willen bewegen en contact maken met hun lichaam. Deze les kan voor mensen die gewend zijn te blijven rennen, juist mentaal een uitdaging zijn.

Restorative Yoga

Restorative yoga is een vorm van yoga waarbij je effecten bereikt, door juist helemaal niets te doen. De kernbegrippen rondom restorative yoga zijn comfort, warmte, ondersteuning, donkerte, kalmte en rust. Juist door het niets doen, krijgt je lichaam de kans zich te herstellen door middel van volledige ontspanning. Door de yoga poses meestal meerdere minuten vast te houden, volledig ondersteund door middel van ‘props’ (dit zijn hulpmiddelen zoals dekens, kussens, handdoeken, bolsters, yogariemen en oogkussentjes), is er geen spierspanning nodig. Dit in combinatie met warmte, donkerte en stilte maakt dat je je volledig kan ontspannen, in jezelf kan keren waardoor je de subtiele sensaties opmerkt die plaatsvinden op lichamelijk, mentaal en spiritueel niveau.

Bij restorative yoga gebruiken we veelvuldig gebruik van hulpmiddelen, oftewel ‘props’ om je lichaam volledig te kunnen ondersteunen en de pose zo comfortabel mogelijk te maken. Waar we in ons dagelijks leven vaak genoegen nemen met minder, ga ik bij restorative voor het maximale comfort, maximale ontspanning om daarmee vervolgens maximale resultaten mee te kunnen behalen. Bij restorative yoga is de belangrijkste vraag in mijn ogen: “Kan er nog iets aangepast worden waardoor de pose nóg comfortabeler kan worden?”

Restorative yoga is over het algemeen voor iedereen geschikt. Voor de mensen die toe zijn aan ontspanning, door bijvoorbeeld overspannenheid of burn-out klachten, maar ook voor mensen die juist moeite hebben te ontspannen. We zijn gewend altijd maar te blijven rennen, dus echt de tijd nemen om te ontspannen doen we niet vaak meer. Dus hoewel het in het begin ongemakkelijk kan aanvoelen om heel bewust te gaan ontspannen, kan dit juist zijn wat je nodig hebt ook al is je eerste reactie dat je liever een actieve vorm van yoga zou willen beoefenen.

Daarnaast is restorative yoga erg geschikt voor mensen die om wat voor reden dan ook niet in de mogelijkheid zijn om actieve yogavormen te beoefenen, denk dan aan lichamelijke beperkingen.